Hvordan laver man en Podcast?

Podcast er et medie, der virkelig er i vækst både i Danmark og i udlandet. Det er blevet meget populært, at både lytte til og lave Podcast.

Lyt til vores Podcast om dette emne:

Hvem laver Podcasts?

Lav en PodcastMan finder mange radioprogrammer som Podcasts, flere nyhedsmedier laver Podcasts inde for specifikke emner, hvor de “graver” sig ned i et emne. Man ser flere og flere “eksperter” indenfor et område, der deler ud af deres viden inden for deres felt, man ser flere og flere unge der udgiver Podcasts. Bottom line er, at Podcasts er ved at blive meget populært og derfor også interessant for virksomheder, som her har et medie, hvor de kan dele ud af deres viden og ekspertise.

Vi er her hos Cubit Medialine begyndt at udgive Podcasts, selvfølgelig fordi vi har noget viden, vi vil dele, men også fordi vi fra vores kunder fra tid til anden får spørgsmålet, hvordan starter man en Podcast – hvad skal der til, fremgangsmåde osv. Og den bedste måde at få viden om et område, er jo selv at få “snavs under neglene”.

Vi har derfor lavet dette blogindlæg, hvor vi vil give et par gode råd og fremgangsmåde, når man vil starte en Podcast.

Vores udgangspunkt er IKKE opbygning af et kæmpe studie, men i stedet nemt at kunne udgive Podcasts med udstyr, man altid har ved hånden: Smartphone + Internetomkobling – og en god Mikrofon.

At starte en Podcast er heldigvis ikke så svært og kræver heller ikke det helt store udstyr. Det er selvfølgelig bedst med en god lyd og en god optagelse, men indholdet er langt det vigtigste og med det udstyr, vi alle nærmest har lige ved hånden, er det faktisk ikke så svært, at få en fornuftig lyd – igen det vigtigste og det sværeste er, at få lavet noget godt, værdifuldt indhold, som giver din målgruppe / følgere værdi.

Hvordan uploader man en Podcast til ITunes og andre medier?

Vi har her lavet en lille vejledning til, hvordan man uploader sin Podcast til iTunes og til nogle at de andre medier / sites, hvor “lytterene” efterfølgende kan lytte / downloade til netop jeres Podcasts.

For at få et overblik over hele “flowet”, skal man lige forstå, hvordan det hele virker og hænger sammen – hvor uploader man og hvordan kommer den videre ud på ITunes og andre relevante medier.

Vi giver et overblik her, hvor vii en fornuftigt relevant rækkefølge har, beskrevet en brugbar fremgangsmåde, så det er nemt at gå til og få startet op.

Vi har taget udgangspunkt i vores egen situation, hvor vi ønskede at kunne udgive og distribuere Podcasts nemt og hurtigt, når behovet var der og UDEN at skulle opstille det helt store udstyr, men derimod kunne bruge det, vi altid har ved hånden: Smartphone, Internetopkobling og en lille investering i en god Mikrofon.

Vores bud på nem opstart af jeres egen Podcasts:Find hostingplatform til din Podcast.Find hosting til din Podcast

Når man laver en Podcast, så skal denne “ligge” et sted (hostes), så den kan hentes af dine lyttere. Man kan jo altid lægge denne på samme Webhotel, som sin hjemmeside / Webshop, men gør man dette, så bruger man “trafik” på sin egen hjemmeside og mister de mange fordele, ved at bruge en af de mange hosting platforme, der findes og er “bygget” til kun at hoste, distribuere og afspille Podcasts.

Hvordan virker en hostingplatform til Podcasts?
En hostingplatform er, som navnet siger, et sted hvor man kan hoste sine Podcasts mod at betale et lille beløb og flere har endda et gratis “Plan”, hvor man gratis kan starte op.

En af de store fordele som en Hostingplatform også har, er at mange af disse tilbyder en APP, hvor man nemt på en Smartphone, kan indspille sin Podcast og efterfølgende nemt uploade / udgive denne. Når man så har indspillet sin Podcast og den er udgivet på Hostingplatformen, så kan man nemt distribuere denne til bla. ITunes og andre relevante medier, man kan super nemt også indsætte sine Podcasts på sin hjemmeside med en kodestump eller WordPress plugin, som man typisk kan hente direkte på Hostingplatformen.

Så Hostingplatformen er omdrejningspunktet for jeres Podcasts og distribuering af disse. At udgive sine Podcasts på ITunes og på andre medier gøres via et RSS feed, og en hostingplatform kan automatisk lave disse RSS feed. Mere om dette i afsnit 3.

Hvilke udbydere findes til hosting af Podcasts?
Der findes flere rigtig gode udbydere med gode features og som er nemme at gå til. Vi vil her give et par links til nogle af disse:

https://audioboom.com/
https://www.libsyn.com/
https://www.spreaker.com/
https://soundcloud.com/upload
https://www.blubrry.com/

Vi bruger selv Spreaker, som passer til vores behov og ønskede niveau.Indspil / optag din Podcast.Indspil din Podcast

Når man har fundet sin Hostingplatform og fået sig oprettet, så er man klar til at få optaget sin første Podcast. Vores udgangspunkt for vores egen Podcasts, var at det skulle være nemt og fleksiblet og skulle gøres med det vi altid har ved hånden: Smartphone og Internetopkobling og en god Mikrofon til SmartPhonen og så er man klar.

Der findes flere forskelige APPs, der kan bruges til indspilling af Podcasts:

http://future-moments.com/
http://www.opinionpodcasting.com/

Vi bruger selv en APP, som følger med vores hostingudbyder:
https://www.spreaker.com/broadcast

Der findes selvfølgelig mange flere APP´s til dette formål og det gælder om, at finde den der passer en bedst.

I de fleste APP´ s kan man også redigere i sin Podcast, før den udgives og der er selvfølgelig også mulighed for, at man kan gå “hele vejen” og investere i software til redigering af Podcasts. Vores filosofi er, at det skal være så nemt som muligt, da vi tror at den “nemme” løsning også gør, at man er mere motiveret og hurtigere får indspillet, når man har noget på hjertet.

Vi har selv lavet en lille investering i en fornuftig mikrofon der lige gør at niveauet på optagelserne er fornuftige, uden at vi skal opsætte det store udstyr.

Hvis man virkelig skal lave lange Podcasts, hvor man er flere mennesker, laver interview osv, så skal man nok overveje at gå lidt længere med bedre udstyr.

Vores mikrofon er en Røde smartlav+ mikrofon, som koster i omegnen af Kr. 600,- + moms.

Med din Smartphone ved hånden, sammenkoblet med den eksterne Mikrofon og den installeret APP, er du klar til at indspille din Podcast.

Selve indholdet ved du selv mest om, så vi vil liste rækkefølgen op:

  1. Indspil og evt. rediger din Podcast.
  2. Navngiv + lav lille beskrivelse (gøres enten direkte i appen, eller efter den er uploaded)
  3. Upload denne til hostingplatformen
  4. Udgiv din Podcast – sker typisk automatisk via RSS feed
  5. Indsæt evt. din nyindspillet episode på din hjemmeside / Webshop


Hvordan tilmeldes dine Podcasts til ITunes og andre medier?Tilmeld Podcast til ITunes

En af de store fordele ved at bruge en hostingplatform er, at disse automatisk kan generere et RSS feed med dine Podcasts og et RSS feed er det der skal til, for at få sine Podcasts på ITunes og andre medier.

Vi har her listet et fornuftigt udpluk af de medier, du kan tilmelde dine Podcasts til:

https://itunesconnect.apple.com/
https://soundcloud.com/
https://player.fm
https://www.acast.com/
https://www.stitcher.com/content-providers
http://subscribeonandroid.com/

Vi håber denne guide kan hjælpe jer lidt videre og få jer i gang med at få produceret og udgivet jeres Podcasts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *